Istezanje - zašto je dobro?

Istezanje - zašto je dobro?

Međimurski ceker

Zašto je dobro istezanje mišića nakon ustajanja iz kreveta?

Istezanje mišića nakon ustajanja iz kreveta pomaže u buđenju tijela, poboljšava cirkulaciju krvi, povećava fleksibilnost i smanjuje ukočenost. Tijekom spavanja, mišići su često u istom položaju dugo vremena, što može uzrokovati ukočenost. Istezanje pomaže da se mišići opuste i pripreme za dnevne aktivnosti.

Što se događa s mišićima tijekom sna?

Tijekom sna, mišići su u stanju mirovanja. Tijekom osam sati spavanja, mišići se mogu ukočiti jer se ne kreću aktivno. Ovo može uzrokovati osjećaj ukočenosti i nelagode pri buđenju. Istezanje pomaže u vraćanju mišićima njihove fleksibilnosti i pokretljivosti.

Što se događa s mišićima ako se nikada ne istežemo?

Ako se nikada ne istežemo, mišići mogu postati kruti, manje fleksibilni i podložniji ozljedama. Dugotrajno neistezanje može dovesti do smanjenja opsega pokreta i povećane napetosti mišića, što može uzrokovati bolove i nelagodu.

Kvalificira li se kretanje tijekom dana kao istezanje?

Kretanje tijekom dana može se djelomično smatrati istezanjem jer uključuje pokrete koji istežu određene dijelove tijela. Međutim, ciljano istezanje specifičnih mišićnih skupina može pružiti dodatne benefite koje obično kretanje možda ne pokriva.

Kako istezanje utječe na psihičku sliku čovjeka?

Istezanje može imati pozitivan utjecaj na psihičku sliku čovjeka. Ono može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i povećati osjećaj dobrobiti. Duboko disanje i fokusiranost tijekom istezanja također mogu imati meditivni učinak, što pomaže u smanjenju anksioznosti.

Što se događa s određenim dijelovima tijela (kukovi, gluteusi, aduktori, hamstringsi, donji dio leđa)?

Ovi dijelovi tijela često zahtijevaju više istezanja zbog dugotrajnog sjedenja koje može uzrokovati skraćenje i ukočenost tih mišića. Sjedenje u stolici duže vrijeme može dovesti do smanjenog opsega pokreta i povećane napetosti u ovim mišićima.

Što se događa s mišićima prilikom istezanja?

Prilikom istezanja, mišići se produžuju i povećava se protok krvi kroz njih. Ovo pomaže u dostavi kisika i hranjivih tvari te uklanjanju otpadnih produkata. Istezanje također može poboljšati elastičnost mišićnog tkiva i smanjiti rizik od ozljeda. Tijekom maksimalnog istezanja, mišićna vlakna se produžuju, a zglobovi postaju fleksibilniji.

Koliko jako i dugo se možemo istezati?

Istezanje treba biti umjereno i trajati između 15 do 60 sekundi po mišićnoj skupini. Treba se istezati do točke gdje se osjeti lagana nelagoda, ali ne bol. Prekomjerno istezanje može povećati rizik od ozljeda.

Šansa za ozljedu prilikom jakog istezanja

Šansa za ozljedu se povećava prilikom prekomjernog i naglog istezanja. Mišići i zglobovi se mogu prekomjerno opteretiti, što može dovesti do istegnuća.

Preporuka za svakodnevno istezanje

Preporučuje se svakodnevno istezanje, posebno nakon buđenja i prije i poslije tjelesne aktivnosti. Svakodnevno istezanje može poboljšati fleksibilnost, smanjiti rizik od ozljeda i poboljšati ukupno fizičko i mentalno zdravlje.

Istezanje kao vrsta treninga

Istezanje se može smatrati vrstom treninga jer poboljšava fleksibilnost, pokretljivost i cirkulaciju. Samo istezanje, posebno ako se izvodi pravilno i redovito, može značajno doprinijeti tjelesnoj kondiciji, iako možda neće zamijeniti kardio ili treninge snage.

Preklapanje istezanja, joge i pilatesa

Istezanje, joga i pilates imaju zajedničke elemente, kao što su poboljšanje fleksibilnosti, ravnoteže i tjelesne svijesti. Joga uključuje asane koje kombiniraju istezanje i snagu s meditacijom i disanjem. Pilates se fokusira na jačanje core mišića, stabilnost i fleksibilnost. Sve ove prakse mogu se međusobno nadopunjavati za cjelovito tjelesno zdravlje.

Ne istezanje misica

Ako se mišići ne istežu redovito, mogu se skratiti i postati manje fleksibilni. Ovo skraćivanje nije nužno vidljivo kao smanjenje dužine mišića u centimetrima, ali funkcionalno, mišićni vlakna postaju manje elastična i manje sposobna za produljenje. To može imati nekoliko negativnih učinaka:
Skratni mišići i njihove posljedice

 1. Smanjenje opsega pokreta: Skraćeni mišići ograničavaju opseg pokreta zglobova. To može otežati izvođenje svakodnevnih aktivnosti i smanjiti atletske performanse.
 2. Povećana napetost: Kada su mišići skraćeni, oni mogu postati napeti i bolni. To može dovesti do mišićnih grčeva i nelagode.
 3. Nepravilno držanje: Skraćeni mišići mogu povući tijelo u nepravilne položaje, što može dovesti do lošeg držanja i dodatnog stresa na druge mišiće i zglobove.


Utjecaj na mogućnost ozljede

 1. Veći rizik od istegnuća: Skraćeni mišići su manje elastični i podložniji su istegnućima ili čak pucanju pri naglim pokretima ili naporu.
 2. Neravnoteža mišića: Ako određeni mišići postanu skraćeni, to može stvoriti neravnotežu u mišićnom sustavu. Na primjer, skraćeni fleksori kuka mogu utjecati na leđa i koljena, povećavajući rizik od ozljeda tih područja.
 3. Slabija cirkulacija krvi: Mišići koji se ne istežu redovito mogu imati slabiju cirkulaciju krvi, što može smanjiti dostavu kisika i hranjivih tvari te usporiti oporavak mišića.


Fiziološki procesi tijekom neistezanja

 1. Promjene u mišićnim vlaknima: Bez redovitog istezanja, mišićna vlakna gube svoju elastičnost. Kolagen, strukturni protein u mišićima i tetivama, može postati gušći i manje fleksibilan.
 2. Zadebljanje vezivnog tkiva: Vezivno tkivo koje okružuje mišiće može postati zadebljano i manje elastično, dodatno ograničavajući pokretljivost.
 3. Smanjena sinovijalna tekućina: Zglobovi također mogu patiti zbog smanjenog opsega pokreta, jer sinovijalna tekućina, koja podmazuje zglobove, može biti manje učinkovita bez odgovarajuće mobilizacije.


Zaključak

Redovito istezanje je ključno za održavanje mišićne fleksibilnosti, zdravlja i funkcionalnosti. Bez istezanja, mišići mogu postati kruti, manje fleksibilni i podložniji ozljedama. Redovito istezanje poboljšava cirkulaciju, opseg pokreta i smanjuje rizik od ozljeda, održavajući mišiće i zglobove u optimalnom stanju.

 

 Kako istezanje pomaže u dostavi kisika i hranjivih tvari te uklanjanju otpadnih produkata?

 1. Poboljšana cirkulacija krvi: Prilikom istezanja, mišići se istežu i opuštaju, što poboljšava protok krvi kroz tkiva. Povećana cirkulacija krvi znači da više kisika i hranjivih tvari dospijeva do mišićnih stanica, što pomaže u njihovom oporavku i rastu.
 2. Uklanjanje otpadnih produkata: Povećana cirkulacija krvi također pomaže u uklanjanju otpadnih produkata metabolizma, kao što su mliječna kiselina i ugljični dioksid, iz mišićnog tkiva. To može smanjiti osjećaj umora i bolova nakon vježbanja.


Koji su otpadni produkti koji se uklanjaju?

 1. Mliječna kiselina: Nastaje tijekom anaerobnog disanja kada mišići koriste glukozu za energiju bez dovoljno kisika.
 2. Ugljični dioksid: Nusprodukt staničnog disanja, uklanja se iz mišića i transportira do pluća gdje se izdiše.
 3. Amonijak: Nastaje kao nusprodukt razgradnje proteina.
 4. Metaboliti kreatina: Kao što su kreatinin, koji se izlučuje putem bubrega.


Kako zglobovi postaju fleksibilniji?

 1. Povećan opseg pokreta: Redovitim istezanjem mišići postaju fleksibilniji, što omogućava veći opseg pokreta zglobova.
 2. Podmazivanje zglobova: Istezanje poboljšava distribuciju sinovijalne tekućine, koja podmazuje zglobove i smanjuje trenje između zglobnih površina.
 3. Smanjenje ukočenosti: Poboljšana fleksibilnost mišića smanjuje napetost oko zglobova, čime se smanjuje ukočenost i poboljšava mobilnost.


Kako se mišićna vlakna produžuju?

 1. Mehaničko istezanje: Kada istežemo mišiće, mišićna vlakna se fizički produžuju. Ovo se događa kroz razgradnju i obnovu sarkomera, osnovne jedinice kontrakcije mišića.
 2. Plastičnost mišića: Mišićna vlakna posjeduju određenu elastičnost, što im omogućava da se vrate u prvobitno stanje nakon istezanja. Međutim, redovitim istezanjem dolazi do trajnih promjena u duljini vlakana.


Koliko dugo mišićna vlakna ostaju produžena?

 1. Privremeni efekt: Neposredno nakon istezanja, mišići su privremeno produženi zbog mehaničkog rastezanja.
 2. Dugotrajni efekt: Redovitim i dosljednim istezanjem, mišićna vlakna mogu postati trajno produžena. To se postiže kroz adaptacije u vezivnom tkivu i mišićnim vlaknima.


Jesu li ta vlakna elastična?

 1. Elastičnost: Mišićna vlakna su elastična i imaju sposobnost da se vrate na prvobitnu duljinu nakon istezanja.
 2. Plastične promjene: Redovitim istezanjem, vlakna mogu doživjeti plastične promjene, što znači da ostaju djelomično produžena i nakon istezanja.


Pozitivne i negativne strane produživanja mišića

Pozitivne strane:

 1. Povećana fleksibilnost: Poboljšava opseg pokreta i funkcionalnost zglobova.
 2. Smanjen rizik od ozljeda: Fleksibilniji mišići su manje podložni ozljedama.
 3. Bolje držanje: Produženi mišići mogu pomoći u održavanju pravilnog držanja tijela.
 4. Smanjena bol i napetost: Istezanje može smanjiti mišićnu napetost i bol.


Negativne strane:

 1. Potencijal za ozljedu: Prekomjerno istezanje ili nepravilna tehnika mogu uzrokovati istegnuća ili suze.
 2. Smanjena snaga: Prekomjerno produženi mišići mogu izgubiti određenu razinu snage i stabilnosti.


Zaključak

Redovito istezanje donosi brojne koristi, uključujući poboljšanu fleksibilnost, smanjenu napetost mišića, bolju cirkulaciju i smanjen rizik od ozljeda. Međutim, važno je istezati se pravilno i postupno kako bi se izbjegle moguće ozljede i osiguralo da mišići ostanu jaki i funkcionalni.

 

Slika

Regresar al blog

Deja un comentario

El verificador de Međimurje intenta presentar con la mayor precisión
posible la influencia de los diferentes alimentos, métodos de cocción,
ejercicio y otros segmentos de la vida en la salud humana, pero no puede
garantizar la exactitud y corrección de la información.

Para obtener la información y los consejos más precisos relacionados con su
salud y los beneficios de determinadas formas de comer, hacer ejercicio
(...) - consulte con asesores y personas profesionales y certificadas en
los campos de la medicina, la nutrición y campos afines.

🏡 Quizás te gusten estos productos OPG...

1 de 25
 • Zašto sve ima puno proteina? Da li su ispravne količine proteina, recimo u pudingu? Ili je kvaliteta manja, a navodi se veća brojka?

  Zašto sve ima puno proteina? Da li su ispravne ...

  Zašto mnogi proizvodi danas imaju visok udio proteina? Trend zdrave prehrane: Postoji sve veći trend prema zdravijoj prehrani i povećanom unosu proteina, što potiče proizvođače da lansiraju proizvode s visokim...

  Zašto sve ima puno proteina? Da li su ispravne ...

  Zašto mnogi proizvodi danas imaju visok udio proteina? Trend zdrave prehrane: Postoji sve veći trend prema zdravijoj prehrani i povećanom unosu proteina, što potiče proizvođače da lansiraju proizvode s visokim...

 • Teletina, Junetina, Govedina - Razlike i Karakteristike

  Teletina, Junetina, Govedina - Razlike i Karakt...

  Terminologija: Teletina: Meso mladih krava (teladi), obično mlađe od 8 mjeseci. Junetina: Meso mladih goveda, obično staro između 8 i 24 mjeseca. Govedina: Meso odraslih krava ili volova, starijih od...

  Teletina, Junetina, Govedina - Razlike i Karakt...

  Terminologija: Teletina: Meso mladih krava (teladi), obično mlađe od 8 mjeseci. Junetina: Meso mladih goveda, obično staro između 8 i 24 mjeseca. Govedina: Meso odraslih krava ili volova, starijih od...

 • Funkcioniraju li filteri koji se postavljaju na pipu ili slavinu, tako da se voda iz vodovoda filtrira?

  Funkcioniraju li filteri koji se postavljaju na...

  Da, filteri koji se postavljaju na pipu ili slavinu funkcioniraju na način da filtriraju vodu iz vodovoda, čineći je sigurnijom za piće i upotrebu. Ovi uređaji koriste različite metode filtracije...

  Funkcioniraju li filteri koji se postavljaju na...

  Da, filteri koji se postavljaju na pipu ili slavinu funkcioniraju na način da filtriraju vodu iz vodovoda, čineći je sigurnijom za piće i upotrebu. Ovi uređaji koriste različite metode filtracije...

1 de 3
 • Istezanje - zašto je dobro?

  Istezanje - zašto je dobro?

  Zašto je dobro istezanje mišića nakon ustajanja iz kreveta?Istezanje mišića nakon ustajanja iz kreveta pomaže u buđenju tijela, poboljšava cirkulaciju krvi, povećava fleksibilnost i smanjuje ukočenost. Tijekom spavanja, mišići su...

  Istezanje - zašto je dobro?

  Zašto je dobro istezanje mišića nakon ustajanja iz kreveta?Istezanje mišića nakon ustajanja iz kreveta pomaže u buđenju tijela, poboljšava cirkulaciju krvi, povećava fleksibilnost i smanjuje ukočenost. Tijekom spavanja, mišići su...

 • Fizička aktivnost na prvom mjestu

  Fizička aktivnost na prvom mjestu

  U današnjem užurbanom svijetu, gdje su nezdrave opcije hrane lako dostupne, važno je razumjeti kako fizička aktivnost može potaknuti bolje prehrambene navike. Kada treniramo ili obavljamo fizički posao, tijelo nas...

  Fizička aktivnost na prvom mjestu

  U današnjem užurbanom svijetu, gdje su nezdrave opcije hrane lako dostupne, važno je razumjeti kako fizička aktivnost može potaknuti bolje prehrambene navike. Kada treniramo ili obavljamo fizički posao, tijelo nas...

 • ⌚ Kako pametan sat računa potrošnju kalorija?

  ⌚ Kako pametan sat računa potrošnju kalorija?

  Pametan sat izračunava potrošnju kalorija kombinirajući različite parametre. Ključni faktori uključuju tjelesnu masu, otkucaje srca, aktivnost i ponekad temperaturu okoline. Algoritmi zatim koriste ove podatke kako bi stvorili procjenu potrošnje...

  ⌚ Kako pametan sat računa potrošnju kalorija?

  Pametan sat izračunava potrošnju kalorija kombinirajući različite parametre. Ključni faktori uključuju tjelesnu masu, otkucaje srca, aktivnost i ponekad temperaturu okoline. Algoritmi zatim koriste ove podatke kako bi stvorili procjenu potrošnje...

1 de 3
 • Mjerenje Razine Šećera u Krvi: Priprema, Metode, Prehrana i o Dijabetesu

  Mjerenje Razine Šećera u Krvi: Priprema, Metode...

  Mjerenje razine šećera u krvi (glukoze) je ključno za dijagnosticiranje i upravljanje dijabetesom. Postoji mnogo faktora koji utječu na razinu šećera, uključujući prehranu, vrste hranjivih tvari i metaboličke procese u...

  Mjerenje Razine Šećera u Krvi: Priprema, Metode...

  Mjerenje razine šećera u krvi (glukoze) je ključno za dijagnosticiranje i upravljanje dijabetesom. Postoji mnogo faktora koji utječu na razinu šećera, uključujući prehranu, vrste hranjivih tvari i metaboličke procese u...

 • Ključni Procesi u Obnovi Tijela: Sve o Turnoveru Stanica

  Ključni Procesi u Obnovi Tijela: Sve o Turnover...

  U našem tijelu se svakodnevno odvija fascinantan proces obnavljanja stanica poznat kao "turnover stanica". Ovaj proces igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcionalnosti tijela. Saznajte više o tome kako...

  Ključni Procesi u Obnovi Tijela: Sve o Turnover...

  U našem tijelu se svakodnevno odvija fascinantan proces obnavljanja stanica poznat kao "turnover stanica". Ovaj proces igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcionalnosti tijela. Saznajte više o tome kako...

 • 💓 Srce kroz trening i posao - Visoki otkucaji srca - Usporedba i efekti

  💓 Srce kroz trening i posao - Visoki otkucaji s...

  Otkucaji srca su važan pokazatelj kardiovaskularnog zdravlja, ali visoki otkucaji srca mogu imati različite uzroke i posljedice, ovisno o kontekstu. Evo nekoliko aspekata koje treba uzeti u obzir: Visoki otkucaji...

  💓 Srce kroz trening i posao - Visoki otkucaji s...

  Otkucaji srca su važan pokazatelj kardiovaskularnog zdravlja, ali visoki otkucaji srca mogu imati različite uzroke i posljedice, ovisno o kontekstu. Evo nekoliko aspekata koje treba uzeti u obzir: Visoki otkucaji...

1 de 3