💪 Promjena mišićne strukture određenim načinima kretanja i treniranja

💪 Promjena mišićne strukture određenim načinima kretanja i treniranja

Međimurski ceker

Od čega se sastoje mišići i koja je funkcija određenih dijelova

Mišići su složeni tkivni sustav u ljudskom tijelu koji se sastoji od različitih komponenata koje zajedno omogućuju kontrakciju (skraćivanje) i relaksaciju (opuštanje) mišića, što rezultira pokretom tijela. Glavne komponente mišića uključuju:

  1. Mišićna vlakna: Mišići se sastoje od mnogih vlakana, nazvanih mišićna vlakna ili mišićne stanice. Ova vlakna su osnovna jedinica kontrakcije mišića i sadrže posebne proteinske filamente (aktin i mijozin) koji omogućuju kontrakciju mišića.
  2. Krvne žile (kapilare): Mišići su bogato prokrvljeni kako bi dobili potrebne hranjive tvari i kisik za energetski metabolizam tijekom kontrakcije. Kapilare su male krvne žile koje prolaze kroz mišićno tkivo i omogućuju razmjenu hranjivih tvari i kisika između krvi i mišićnih vlakana.
  3. Živci: Svaki mišić kontrolira živac koji šalje signale mišićnim vlaknima kako bi ih potaknuo na kontrakciju. Ovi živci su dio živčanog sustava i igraju ključnu ulogu u kontroli i koordinaciji mišićnih kontrakcija.
  4. Fascija: Fascija je vezivno tkivo koje okružuje mišiće, grupira ih u mišićne skupine i pomaže u održavanju njihove strukture. Ona također igra važnu ulogu u prijenosu sila između mišića i kostiju.
  5. Tendini: Tendini su čvrsti vezivni dijelovi koji povezuju mišiće s kostima. Oni prenose silu generiranu kontrakcijom mišića na kosti, što omogućuje pokretanje zglobova.
  6. Masno tkivo: U nekim dijelovima tijela, mišići mogu sadržavati određene količine masnog tkiva koje služi kao izvor energije tijekom dužih razdoblja aktivnosti.

Mišići su ključni za pokretanje tijela, održavanje držanja i obavljanje svih vrsta fizičkih aktivnosti. Njihova struktura i funkcija su iznimno složene i omogućuju nam obavljanje različitih zadataka, od hodanja i trčanja do podizanja predmeta i izvođenja sportskih aktivnosti.

Može li se promijeniti struktura mišićnih vlakana odnosno omjer crvenih i bijelih mišićnih vlakana, ovisno o tipu treninga, kretanju i sl.?

Struktura mišićnih vlakana pojedinca može se promijeniti putem pravilnog treninga i fizičke aktivnosti. Ovisno o vrsti treninga i intenzitetu, moguće su promjene u veličini, snazi i omjeru mišićnih vlakana u određenim mišićnim skupinama. Međutim, važno je napomenuti da su takve promjene obično ograničene i da genetika igra značajnu ulogu u određivanju osnovnog omjera mišićnih vlakana u svakoj osobi.

Evo nekoliko načina kako se može promijeniti struktura mišićnih vlakana:

  1. Aerobni trening: Dugotrajni i umjereni aerobni trening (poput trčanja, biciklizma ili plivanja) može potaknuti povećanje udjela crvenih mišićnih vlakana u mišićima koji su aktivno uključeni u takve aktivnosti. Ovo se naziva "mišićnom prilagodbom aerobnom treningu."
  2. Snaga i otpornost: Trening s utezima i vježbanje snage može potaknuti povećanje veličine mišićnih vlakana (hipertrofiju), bez obzira na njihovu boju. To može rezultirati povećanjem snage i izdržljivosti u tim mišićnim skupinama.
  3. Visoko intenzivni intervalni trening (HIIT): HIIT trening uključuje brze i intenzivne periode vježbanja s kratkim odmorima između. Ova vrsta treninga može potaknuti povećanje snage i izdržljivosti u bijelim mišićnim vlaknima.
  4. Specifični sportski trening: Sudionici u određenim sportovima često razvijaju specifične mišićne karakteristike u skladu s potrebama svojeg sporta. Na primjer, sprinteri mogu razviti više bijelih mišićnih vlakana u mišićima nogu kako bi poboljšali brzinu, dok biciklisti mogu razviti više crvenih mišićnih vlakana za bolju izdržljivost.

Važno je napomenuti da će individualne razlike i genetika uvijek igrati ulogu u tome koliko se omjer crvenih i bijelih mišićnih vlakana može promijeniti u određenoj mišićnoj skupini. Promjene će također ovisiti o trajanju i dosljednosti treninga te genetskim predispozicijama pojedinca. Za precizne informacije o promjenama u strukturi mišićnih vlakana preporučuje se konzultacija s fitness trenerom ili sportskim stručnjakom te eventualno provođenje testova mišićne biopsije ili elektromiografije u medicinske svrhe.

Koji su omjeri mišićnih vlakana kroz različite mišićne skupine čovjeka, od glave do pete?

Omjer crvenih i bijelih mišićnih vlakana može varirati između različitih mišićnih skupina i između pojedinaca. Općenito, mišićne skupine koje su odgovorne za izdržljivost i dugotrajnu aktivnost (kao što su mišići nogu za trčanje i biciklizam) često će imati veći udio crvenih mišićnih vlakana. S druge strane, mišićne skupine koje su odgovorne za brze, eksplozivne pokrete (kao što su mišići ruku za bacanje) obično će imati veći udio bijelih mišićnih vlakana.

Evo nekoliko primjera različitih mišićnih skupina i njihovih potencijalnih udjela crvenih i bijelih mišićnih vlakana:

  1. Mišići nogu: Mišići donjih ekstremiteta, kao što su kvadriceps i mišići lista, često imaju veći udio crvenih mišićnih vlakana zbog njihove uloge u dugotrajnom hodanju, trčanju i biciklizmu.
  2. Mišići leđa: Mišići leđa, koji podržavaju držanje tijela i omogućuju kretanje trupa, obično imaju razmjerno više crvenih mišićnih vlakana.
  3. Mišići ruku: Mišići ruku, kao što su biceps i triceps, često imaju više bijelih mišićnih vlakana zbog njihove uloge u brzim, eksplozivnim pokretima, kao što su podizanje utega ili bacanje.
  4. Mišići trbuha: Mišići trbuha, poput trbušnog zida, obično se sastoje uglavnom od bijelih mišićnih vlakana.
  5. Mišići vrata i ramena: Ovi mišići mogu imati različite omjere crvenih i bijelih vlakana ovisno o njihovoj funkciji i sportskim aktivnostima kojima se osoba bavi.

Važno je napomenuti da individualne razlike u udjelu mišićnih vlakana mogu biti značajne i ovaj omjer može varirati između osoba. Osim toga, trening i fizička aktivnost mogu utjecati na promjene u omjeru mišićnih vlakana u određenim mišićnim skupinama.

 

Kako saznati udio crvenih i bijelih mišićnih vlakana? Koja je razlika i kako utječu na izvedbu i za što su pogodniji?

Saznati udio crvenih i bijelih mišićnih vlakana u tijelu može se obaviti putem mišićne biopsije, elektromiografije (EMG) ili analize mišićnih vlakana u laboratorijskim uvjetima. Ovo su medicinski i znanstveni postupci i obično se ne provode rutinski izvan specifičnih istraživanja ili medicinskih potreba.

Razlika između crvenih i bijelih mišićnih vlakana:

  1. Funkcija: Crvena mišićna vlakna (slow-twitch) su vlakna koja su sposobna za dugotrajnu kontrakciju i koriste se za aerobne aktivnosti koje zahtijevaju izdržljivost. Bijela mišićna vlakna (fast-twitch) su vlakna koja se brzo kontrahiraju i koriste se za brze, snažne kontrakcije, poput sprinta ili dizanja utega.
  2. Struktura: Crvena mišićna vlakna imaju više mitohondrija (organeli odgovorni za proizvodnju energije) i kapilara (krvnih žila) u usporedbi s bijelim mišićnim vlaknima. Ovo im omogućuje da duže održavaju kontrakciju bez umora.

Utjecaj na sportsku izvedbu pojedinca:

  • Osobe s većim udjelom crvenih mišićnih vlakana obično su bolje pripremljene za aerobne aktivnosti, kao što su dugotrajno trčanje, biciklizam i plivanje. Imaju veću izdržljivost i mogu izdržati dulje napore.
  • Osobe s većim udjelom bijelih mišićnih vlakana obično su bolje pripremljene za brze i eksplozivne aktivnosti, poput sprinta, skakanja i podizanja utega. Imaju veću snagu, ali manju izdržljivost.

Faktori koji utječu na udio crvenih i bijelih mišićnih vlakana u tijelu:

  1. Genetika: Nasljedni faktori igraju značajnu ulogu u određivanju omjera crvenih i bijelih mišićnih vlakana. Ne možete promijeniti svoju genetiku.
  2. Trening: Vrsta i intenzitet treninga također mogu utjecati na promjenu omjera mišićnih vlakana, iako su takve promjene obično ograničene. Kontinuirani aerobni trening može potaknuti povećanje crvenih vlakana, dok snaga i eksplozivni trening mogu potaknuti povećanje bijelih vlakana.
  3. Dob: S godinama, moguće je da se omjer crvenih i bijelih mišićnih vlakana mijenja. Starenjem se obično smanjuje broj crvenih vlakana.

Sportovi koji su bolji za određene omjere mišićnih vlakana:

  • Osobe s većim udjelom crvenih mišićnih vlakana obično se bolje snalaze u sportovima koji zahtijevaju izdržljivost i aerobnu kondiciju, kao što su maraton, biciklizam, plivanje i trčanje na duge staze.
  • Osobe s većim udjelom bijelih mišićnih vlakana obično su bolje pripremljene za sportove koji zahtijevaju brzinu, snagu i eksplozivnost, poput sprinta, dizanja utega, skakanja i brze igre u timskim sportovima poput nogometa i košarke.

Važno je napomenuti da mnogi sportaši imaju mješovite omjere mišićnih vlakana, a vrhunski sportaši često treniraju i razvijaju svoje vještine kako bi se prilagodili zahtjevima svojeg sporta, bez obzira na njihov početni omjer mišićnih vlakana.

Izvor slike.

Natrag na blog

Ostavite komentar

Međimurski ceker nastoji što točnije predstaviti utjecaj različitih namirnica, načina kuhanja, vježbanja i ostalih segmenata života na zdravlje čovjeka, ali ne može garantirati točnost i ispravnost informacija.

Za najtočnije informacije i savjete vezane uz Vaše zdravlje i pogodnosti određenih načina prehrane, vježbanja (...) - savjetujte se sa stručnim i certificiranim pojedincima i savjetnicima iz područja medicine, nutricionizma i srodnih područja.

🏡 Ovi OPG proizvodi mogli bi vam se svidjeti...

1 od 25
  • Zašto sve ima puno proteina? Da li su ispravne količine proteina, recimo u pudingu? Ili je kvaliteta manja, a navodi se veća brojka?

    Zašto sve ima puno proteina? Da li su ispravne ...

    Zašto mnogi proizvodi danas imaju visok udio proteina? Trend zdrave prehrane: Postoji sve veći trend prema zdravijoj prehrani i povećanom unosu proteina, što potiče proizvođače da lansiraju proizvode s visokim...

    Zašto sve ima puno proteina? Da li su ispravne ...

    Zašto mnogi proizvodi danas imaju visok udio proteina? Trend zdrave prehrane: Postoji sve veći trend prema zdravijoj prehrani i povećanom unosu proteina, što potiče proizvođače da lansiraju proizvode s visokim...

  • Teletina, Junetina, Govedina - Razlike i Karakteristike

    Teletina, Junetina, Govedina - Razlike i Karakt...

    Terminologija: Teletina: Meso mladih krava (teladi), obično mlađe od 8 mjeseci. Junetina: Meso mladih goveda, obično staro između 8 i 24 mjeseca. Govedina: Meso odraslih krava ili volova, starijih od...

    Teletina, Junetina, Govedina - Razlike i Karakt...

    Terminologija: Teletina: Meso mladih krava (teladi), obično mlađe od 8 mjeseci. Junetina: Meso mladih goveda, obično staro između 8 i 24 mjeseca. Govedina: Meso odraslih krava ili volova, starijih od...

  • Funkcioniraju li filteri koji se postavljaju na pipu ili slavinu, tako da se voda iz vodovoda filtrira?

    Funkcioniraju li filteri koji se postavljaju na...

    Da, filteri koji se postavljaju na pipu ili slavinu funkcioniraju na način da filtriraju vodu iz vodovoda, čineći je sigurnijom za piće i upotrebu. Ovi uređaji koriste različite metode filtracije...

    Funkcioniraju li filteri koji se postavljaju na...

    Da, filteri koji se postavljaju na pipu ili slavinu funkcioniraju na način da filtriraju vodu iz vodovoda, čineći je sigurnijom za piće i upotrebu. Ovi uređaji koriste različite metode filtracije...

1 od 3
  • Istezanje - zašto je dobro?

    Istezanje - zašto je dobro?

    Zašto je dobro istezanje mišića nakon ustajanja iz kreveta?Istezanje mišića nakon ustajanja iz kreveta pomaže u buđenju tijela, poboljšava cirkulaciju krvi, povećava fleksibilnost i smanjuje ukočenost. Tijekom spavanja, mišići su...

    Istezanje - zašto je dobro?

    Zašto je dobro istezanje mišića nakon ustajanja iz kreveta?Istezanje mišića nakon ustajanja iz kreveta pomaže u buđenju tijela, poboljšava cirkulaciju krvi, povećava fleksibilnost i smanjuje ukočenost. Tijekom spavanja, mišići su...

  • Fizička aktivnost na prvom mjestu

    Fizička aktivnost na prvom mjestu

    U današnjem užurbanom svijetu, gdje su nezdrave opcije hrane lako dostupne, važno je razumjeti kako fizička aktivnost može potaknuti bolje prehrambene navike. Kada treniramo ili obavljamo fizički posao, tijelo nas...

    Fizička aktivnost na prvom mjestu

    U današnjem užurbanom svijetu, gdje su nezdrave opcije hrane lako dostupne, važno je razumjeti kako fizička aktivnost može potaknuti bolje prehrambene navike. Kada treniramo ili obavljamo fizički posao, tijelo nas...

  • ⌚ Kako pametan sat računa potrošnju kalorija?

    ⌚ Kako pametan sat računa potrošnju kalorija?

    Pametan sat izračunava potrošnju kalorija kombinirajući različite parametre. Ključni faktori uključuju tjelesnu masu, otkucaje srca, aktivnost i ponekad temperaturu okoline. Algoritmi zatim koriste ove podatke kako bi stvorili procjenu potrošnje...

    ⌚ Kako pametan sat računa potrošnju kalorija?

    Pametan sat izračunava potrošnju kalorija kombinirajući različite parametre. Ključni faktori uključuju tjelesnu masu, otkucaje srca, aktivnost i ponekad temperaturu okoline. Algoritmi zatim koriste ove podatke kako bi stvorili procjenu potrošnje...

1 od 3
  • Mjerenje Razine Šećera u Krvi: Priprema, Metode, Prehrana i o Dijabetesu

    Mjerenje Razine Šećera u Krvi: Priprema, Metode...

    Mjerenje razine šećera u krvi (glukoze) je ključno za dijagnosticiranje i upravljanje dijabetesom. Postoji mnogo faktora koji utječu na razinu šećera, uključujući prehranu, vrste hranjivih tvari i metaboličke procese u...

    Mjerenje Razine Šećera u Krvi: Priprema, Metode...

    Mjerenje razine šećera u krvi (glukoze) je ključno za dijagnosticiranje i upravljanje dijabetesom. Postoji mnogo faktora koji utječu na razinu šećera, uključujući prehranu, vrste hranjivih tvari i metaboličke procese u...

  • Ključni Procesi u Obnovi Tijela: Sve o Turnoveru Stanica

    Ključni Procesi u Obnovi Tijela: Sve o Turnover...

    U našem tijelu se svakodnevno odvija fascinantan proces obnavljanja stanica poznat kao "turnover stanica". Ovaj proces igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcionalnosti tijela. Saznajte više o tome kako...

    Ključni Procesi u Obnovi Tijela: Sve o Turnover...

    U našem tijelu se svakodnevno odvija fascinantan proces obnavljanja stanica poznat kao "turnover stanica". Ovaj proces igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i funkcionalnosti tijela. Saznajte više o tome kako...

  • 💓 Srce kroz trening i posao - Visoki otkucaji srca - Usporedba i efekti

    💓 Srce kroz trening i posao - Visoki otkucaji s...

    Otkucaji srca su važan pokazatelj kardiovaskularnog zdravlja, ali visoki otkucaji srca mogu imati različite uzroke i posljedice, ovisno o kontekstu. Evo nekoliko aspekata koje treba uzeti u obzir: Visoki otkucaji...

    💓 Srce kroz trening i posao - Visoki otkucaji s...

    Otkucaji srca su važan pokazatelj kardiovaskularnog zdravlja, ali visoki otkucaji srca mogu imati različite uzroke i posljedice, ovisno o kontekstu. Evo nekoliko aspekata koje treba uzeti u obzir: Visoki otkucaji...

1 od 3